عصر کرد

آخرين مطالب

اقتصاد اسلامی ـ 39 | آیا اقتصاد اسلامی یک مکتب اقتصادی است؟ اقتصادی

اقتصاد اسلامی ـ 39 | آیا اقتصاد اسلامی یک مکتب اقتصادی است؟
  بزرگنمايي:

عصر کرد - اقتصاد اسلامی، فراتر از مکتب یا مکاتب اقتصادی اسلام است. این نظام اقتصادی، علاوه بر دیدگاه‌های مکاتب، ویژگی‌ها و صفات دیگری را نیز در بر می‌گیرد که آن را با جهان‌بینی توحیدی و ایدئولوژی وحیانی سازگارتر می‌سازد. - اخبار اقتصادی -
خبرگزاری تسنیم ؛ پرونده "اقتصاد اسلامی" بخش39 - یکی از رایج‌ترین برداشت‌ها از اقتصاد اسلامی، تلقی آن به عنوان یک «مکتب اقتصادی» در کنار مکاتب دیگر است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بر این اساس، اقتصاد اسلامی مترادف با دیدگاه اسلام در مورد مسائل اقتصادی در نظر گرفته می‌شود. این رویکرد، در آثار بسیاری از محققان و نویسندگان حوزه اقتصاد اسلامی دیده می‌شود. درباره این رویکرد، اصطلاحاتی نظیر «مذهب اقتصادی» نیز به کار رفته که همگی بر جنبه مکتبی و ایدئولوژیک اقتصاد اسلامی تأکید دارند. برای تبیین دقیق این دیدگاه، لازم است مفاهیم و اصطلاحات مرتبط با آن بطور شفاف تعریف شوند. در این زمینه بیشتر بخوانید
+ نقدی بر نگاه نئوکلاسیک به اقتصاداسلامی + نقدی بر اسلامیزه شدن اقتصاد متعارف هنگامی که از «مکتب اقتصادی اسلام» سخن به میان می‌آید، باید پرسید که آیا تعریف مشخصی از «مکتب اقتصادی» وجود دارد؟ یا اینکه صرفاً با استفاده از جامعیت دین اسلام، این مفهوم تبیین می‌شود؟ اگر به تعریف مستقل و مشخصی از مکتب اقتصادی قائل باشیم، ابتدا باید این تعریف را ارائه دهیم؛ سپس با توجه به آن، آموزه‌های اسلامی را بررسی کنیم. این رویکرد، امکان مقایسه مکتب اقتصادی اسلام با سایر مکاتب اقتصادی را فراهم می‌کند. ضمن اینکه اگر به تعریف اختصاصی و غیرقابل مقایسه از مکتب اقتصادی قائل باشیم، درک آن برای غیرمسلمانان دشوار خواهد بود. به همین دلیل، برای ایجاد تفاهم و تعامل با سایر مکاتب اقتصادی، لازم است تعاریف و مفاهیم مشترکی ارائه شود. رویکرد مقایسه‌ای، امکان ارزیابی و نقد مکتب اقتصادی اسلام را فراهم می‌کند و به توسعه و تکامل آن کمک می‌کند.
برای بررسی امکان وجود مکتب اقتصادی در اسلام، ابتدا باید یک معیار مشترک و قابل توافق برای تعریف مکتب اقتصادی انتخاب کنیم. سپس با استفاده از آن معیار، بررسی کنیم که آیا آموزه‌های اسلام می‌توانند چارچوب یک مکتب اقتصادی را شکل دهند یا خیر. این رویکرد، امکان مقایسه مکتب اقتصادی اسلام با سایر مکاتب اقتصادی را فراهم می‌کند و از انزوای این مفهوم جلوگیری می‌کند.
در فرهنگ لغات و واژه‌شناسی، «مکتب اقتصادی» به دیدگاه‌های مشترک گروهی از اقتصاددانان درباره مفاهیم و کارکردهای اقتصادی اطلاق می‌شود. به عنوان مثال، اقتصاددانانی که معتقدند هزینه مبادله مفهومی کلیدی در اقتصاد است و علاوه بر هزینه‌های تولید، هزینه‌های سازمان‌دهی و ضمانت اجرا نیز در فعالیت‌های اقتصادی مطرح هستند، مکتب «نهادگرایی» جدید را شکل می‌دهند. همچنین، اقتصاددانان «کینزی جدید»، با پذیرش فرضیه انتظارات عقلایی، به ترمیم و رفع نواقص تحلیل‌های اقتصادی کینز پرداخته و مکتب متفاوتی را ایجاد کرده‌اند. این مثال‌ها نشان می‌دهند که مکاتب اقتصادی، بر پایه دیدگاه‌های مشترک درباره مفاهیم و کارکردهای اقتصادی شکل می‌گیرند و از طریق تمایز با سایر دیدگاه‌ها، هویت خود را مشخص می‌کنند. مبانی نظری و مفروضات مشترک، نقش مهمی در شکل‌گیری و تمایز مکاتب اقتصادی ایفا می‌کنند. این مبانی، چارچوبی را برای تحلیل مسائل اقتصادی و ارائه راهکارها فراهم می‌کنند.
درواقع اینطور باید گفت که اقتصاددانان پیرو نظام سرمایه‌داری، با حفظ مبانی لیبرالیسم اقتصادی، متناسب با شرایط زمانی و مکانی و جریانات حاکم، دیدگاه‌های متفاوتی در مورد کارکردهای اقتصادی ارائه داده‌اند. این امر، منجر به شکل‌گیری مکاتب مختلفی در تاریخ اندیشه اقتصادی شده است.
با توجه به تعریف ارائه شده از مکتب اقتصادی، برای بررسی وجود مکتب اقتصادی اسلام، باید دیدگاه‌های اقتصاددانان مسلمان را بررسی کرد. آیا می‌توان دیدگاه‌های متفاوتی در مورد مفاهیم و کارکردهای اقتصادی در میان آنها مشاهده کرد؟ و در صورت وجود دیدگاه‌های متفاوت، آیا می‌توان آنها را منسجم کرد تا بتوان به یک مکتب اقتصادی متمایز از مکاتب موجود، تحت عنوان مکتب اقتصادی اسلام، دست یافت؟ برای پاسخ به این سؤال، لازم است ادبیات اقتصاد اسلامی به دقت بررسی شود تا دیدگاه‌های مختلف اقتصاددانان مسلمان در مورد مسائل اقتصادی شناسایی و تحلیل شود. این بررسی، چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی شکل‌گیری مکتب اقتصادی اسلام را مشخص می‌کند. آیا اقتصاددانان مسلمان، دیدگاه‌های مشترک و متمایزی دارند که بتواند مبنای یک مکتب اقتصادی مستقل قرار گیرد؟
پاسخ به این سؤال مثبت است. اقتصاددانان مسلمان، در مورد مفاهیم و دیدگاه‌هایی مانند ممنوعیت ربا، وابستگی مطلوبیت افراد، حرمت مصرف برخی کالاها و کسب‌وکارها، و مانند آنها دیدگاه‌های مشترکی دارند. این اشتراک، آنها را در قالب یک مکتب اقتصادی متمایز به نام «مکتب اقتصادی اسلام» قرار می‌دهد. نکته مهم این است که تفاوت مکتب اقتصادی اسلام با سایر مکاتب، تنها در نگرش و کارکرد مفاهیم اقتصادی نیست، بلکه در مبانی فکری و فلسفی حاکم بر انسان و جهان (جهان‌بینی و ایدئولوژی اسلامی) است. بنابراین، نمی‌توان مکتب اقتصادی اسلام را در کنار مکاتبی مانند کینزی، نهادگرایی و غیره قرار داد. این مکاتب، در پذیرش نظام سرمایه‌داری مشترک هستند، در حالی که مکتب اقتصادی اسلام، خارج از این نظام قرار دارد. مکتب اقتصادی اسلام، در قلمرو نظام اقتصادی سرمایه‌داری نمی‌گنجد و از آن متمایز است و قرار دادن آن در کنار سایر مکاتب، به معنای پذیرش ضمنی قابلیت طبقه‌بندی آن در نظام سرمایه‌داری است.
مبانی ایدئولوژیک و جهان‌بینی اسلامی، نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل‌گیری و تمایز مکتب اقتصادی اسلام ایفا می‌کنند. این مبانی، چارچوبی را برای تحلیل مسائل اقتصادی و ارائه راهکارهای مبتنی بر ارزش‌های اسلامی فراهم می‌کنند. دکتر حسن سبحانی، استاد گرانقدر اقتصاد دانشگاه تهران، در این زمینه در اثر سترگ «ابهام‌زدایی از اقتصاد اسلامی» می‌نویسد:
اگر مقرر باشد که ما در قلمرو سیستم اقتصادی سرمایه‌‏داری به مکاتبی همچون کینزی، نهادگرایی، کلاسیک‌‏های جدید، تاریخی و... قائل باشیم منطقاً نمی‏‌توان در ردیف و مجموعه ‌این مکاتب، از مکتب اقتصادی اسلام هم نام برد و آن را در عرض مکاتب مذکور تلقی کرد؛ زیرا آنها در پذیرش سیستم سرمایه‏‌داری با هم مشترک هستند و این درحالی است که مکتب اقتصادی اسلام در قلمرو سیستم اقتصادی سرمایه‏‌داری نمی‏‌گنجد و از آن متمایز است (ص 234).
تمایز مکتب اقتصادی اسلام از سایر مکاتب، می‌تواند زمینه‌ساز شکل‌گیری مکاتب متعددی در درون نظام اقتصادی اسلام شود. اقتصاددانان مسلمان، با وجود اشتراک در مبانی فکری و فلسفی، ممکن است در تلقی‌ها و برداشت‌های خود از مفاهیم و متغیرهای اقتصادی، تفاوت‌هایی داشته باشند. این تنوع دیدگاه‌ها، امکان شکل‌گیری مکاتب اقتصادی متنوعی را در درون نظام اقتصادی اسلام فراهم می‌کند. همان‌طور که در نظام‌های اقتصادی سرمایه‌داری و سوسیالیستی، مکاتب مختلفی وجود دارد، در نظام اقتصادی اسلام نیز این امر امکان‌پذیر است. این مکاتب، همگی در چارچوب نظام اقتصادی اسلام فعالیت می‌کنند، اما در جزئیات و رویکردهای خود، تفاوت‌هایی دارند. آنها با استفاده از مبانی و ارزش‌های اسلامی، به تحلیل مسائل اقتصادی و ارائه راهکارها می‌پردازند. برای توسعه و غنای اقتصاد اسلامی، لازم است مکاتب مختلف آن بطور دقیق شناسایی و تبیین شوند. این امر، به روشن شدن ابعاد مختلف اقتصاد اسلامی و ارائه راهکارهای متنوع برای مسائل اقتصادی کمک می‌کند.
با توجه به توضیحات قبلی، نمی‌توان اقتصاد اسلامی را معادل مکتب اقتصادی اسلام دانست. زیرا در این صورت، این سؤال مطرح می‌شود که کدام یک از مکاتب اقتصادی اسلام، معادل اقتصاد اسلامی است؟ در شرایط فعلی، می‌توان از مکاتبی مانند مکتب اقتصادی شهید صدر، مکتب اقتصادی شورای فقهی بانکداری و بورس و غیره نام برد. این مکاتب، مانند سایر مکاتب اقتصادی، با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند و نمی‌توان یکی از آنها را معادل کل اقتصاد اسلامی تلقی کرد. بنابراین، لازم است بین اقتصاد اسلامی به عنوان یک نظام اقتصادی جامع و مکاتب اقتصادی اسلامی که دیدگاه‌های خاصی در مورد مسائل اقتصادی ارائه می‌دهند، تفکیک قائل شویم.
می‌توان اقتصاد اسلامی را به عنوان مجموعه‌ای از مکاتب اقتصادی مرتبط با اسلام در نظر گرفت، بدون آنکه منحصر به یک مکتب خاص باشد. این دیدگاه، دامنه شمول اقتصاد اسلامی را گسترش می‌دهد و امکان پذیرش مکاتب متنوع را فراهم می‌کند. البته تلقی جامع‌تری از اقتصاد اسلامی وجود دارد که علاوه بر مکاتب اقتصادی، ویژگی‌ها و کارکردهای دیگری را نیز شامل می‌شود. این دیدگاه، اقتصاد اسلامی را در سطحی بالاتر از سازگاری با جهان‌بینی توحیدی و ایدئولوژی وحیانی قرار می‌دهد. اقتصاد اسلامی، فراتر از مکتب یا مکاتب اقتصادی اسلام است. این نظام اقتصادی، علاوه بر دیدگاه‌های مکاتب، ویژگی‌ها و صفات دیگری را نیز در بر می‌گیرد که آن را با جهان‌بینی توحیدی و ایدئولوژی وحیانی سازگارتر می‌سازد. برای درک کامل اقتصاد اسلامی، لازم است ابعاد گسترده‌تر آن، فراتر از مکاتب اقتصادی، مورد بررسی و تبیین قرار گیرد. این امر، به ارائه تصویری جامع از اقتصاد اسلامی و نقش آن در زندگی انسان‌ها کمک می‌کند.
+ پرونده اقتصاد اسلامی {اینجا} در پیشگاه خوانندگان قرار دارد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/975621/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشتی گیر کردستانی مدال برنز قهرمانی مسابقات آسیایی اردن را کسب کرد

محکومیت 70 میلیارد ریالی قاچاقچی خودرو در مریوان

تنذیسی که دوبار بی‌سر شد/هرکول را بیشتر بشناسید

آیا کارما واقعا وجود دارد؟

«جزیزه لؤلو» یادآور یک تئاتری فقید؛ نمایش ناتمامی که به صحنه رسید

مهدی لیموچی: نمی‌دانم از کجا شایعه شد من رباط دادم

کشتی گیر کردستانی در رقابت‌های کشتی آزاد بزرگسالان قهرمانی آسیا 2025 - اردن  مدال برنز کسب کرد

گربه‌ ها عامل گسترش یک بیماری قارچی/ ویدئو

در پشت‌صحنه برنامه «وقت سحر» تلویزیون چه می‌گذرد؟

واعظ آشتیانی: مسیر ورود مردم و بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری هموار شود

مرمت، دردی از تکیه بیگلربیگی دوا نکرد!

واریز کمک معیشتی در عید فطر 1404 برای این دهک‌ها قطعی شد

عجیب‌ترین صحنه فوتبال: کمک‌داور برعکس شد!

عجیب‌ترین صحنه فوتبال: کمک‌داور برعکس شد! (عکس)‏

همه آنچه باید درباره چشم زخم بدانید

سد قشلاق سنندج سرریز کرد

گزارش تصویری| عمارت بامگاه خانه‌ای از دل معماری ایرانی در کرمانشاه

گزارش تصویری| عمارت «بامگاه» عمارتی از دل معماری ایرانی در کرمانشاه

مصرف بنزین به رقم شگفت‌آور رسید

گل سوم رئال‌مادرید به لگانس توسط کلیان امباپه

کارشناسی داوری: فریاد شجاع بر سر مهاجم آلومینیوم

گل اول لگانس به رئال مادرید توسط دیگو گارسیا کامپوس

گل دوم لگانس به رئال مادرید توسط دنی رابا

گل دوم رئال‌مادرید به لگانس توسط جود بلینگام

گلزنی احمد نوراللهی در دیدار امشب الوحده مقابل اتحاد کلبا

ششمین پنالتی امباپه برای رئال؛ چیپ به وسط دروازه

بازیکن سابق بنفیکا؛ آموریم یک دلقک بود

صدرنشینی تراکتور تقدیم بیرانوند

تودور: خیلی کیف کردم، این یوونتوس فرق کرده

در این لحظه رختکن گل‌گهر لرزید!

بهترین جراح ایران لیموچی را معاینه می‌کند!

پاری‌سن ژرمن آماده برای مقتدرانه‌ترین قهرمانی!

اولین باخت آلومینیوم در اراک؛ تراکتور طلسم نمی‌شناسد

شجاع: ناراحت شدند به جام جهانی صعود کردیم!

میرزاپور: حقیقی بازی نکرد چون مصدوم بود

تغییر مهم استقلال با یک یارکوب!

گزارش تصویری| عمارت بامگاه خانه ای از دل معماری ایرانی در کرمانشاه

هشدار هواشناسی کرمانشاه: بارش‌های بهاری و وزش باد شدید در راه است

دکلمه خوانی زیبا با صدای حسین پناهی

اسکوچیچ: اعتنایی به پیشنهاد تیم ملی عراق ندارم!

پاسخ سرپرست استقلال به درویش: نه جعل می کنیم نه سندسازی

گل‌محمدی: از کیفیت تیم خوب سپاهان اطلاع داریم

بوژوویچ: استقلال مثل ستاره سرخ بلگراد است

سرآسیایی: قدر این ذوب آهن باید دانسته شود

جوما صدای یک ورزشگاه را در آورد!

هاشم‌نژاد: پیام خاصی برای استقلال ندارم

ترکیب احتمالی پرسپولیس برای اولین برد سال

تصاویر آخرین تمرین سپاهان؛ ضدنور!

دابل تارگت نوراللهی برای گلزنی دوباره

بررسی دو تصمیم جنجالی داوری دیدار استقلال – خیبر + فیلم

ویکی پدیاجستجو